brandweer workum .jpg
Brandweer
 • Zuid West Friesland
 • Workum

Home Contact Disclaimer

 
 
 • Rookmelders zijn onmisbaar

 • Rookmelders zijn onmisbaar rookmelder.jpg (19 Kb)De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als u slaapt, ruikt u niets. U wordt dus niet wakker van de rooklucht. En doordat de rook veel giftige gassen bevat, raakt u al snel in een diepe bewusteloosheid. Vaak al binnen enkele minuten! Rookmelders zijn dus echt van levensbelang.

  Wist u dat...

  Rookmelders jaarlijks honderden levens redden?

  U een rookmelder eenvoudig zelf kunt installeren?

  Een rookmelder al vanaf € 5 te koop is?

  U de rookmelder regelmatig stofvrij moet maken?

 • Soorten rookmelders

  Het meest gebruikte type rookmelder is de optische melder. Deze melder maakt gebruik van een lichtgevoelige cel, die de rook waarneemt. Er bestaan ook combimelders: dit zijn rookmelders gecombineerd met een koolmonoxidemelder (CO). Plaatst u meerdere rookmelders? Gebruik dan het liefst rookmelders die u met elkaar kunt verbinden. Gaat er één melder af, dan gaan de andere ook.

  TIP: Test uw rookmelder regelmatig! Rookmelders gaan bij normaal gebruik en onderhoud zo’n tien jaar mee. Test regelmatig of de melder nog werkt. Op iedere rookmelder zit hiervoor een testknop. Een batterij gaat gemiddeld één jaar mee. Als u de batterij plaatst, plak dan meteen een datumstickertje op de rookmelder. Zo weet u altijd wanneer hij voor het laatst is vervangen. Als de batterij bijna leeg is, hoort u elke minuut een hard piepsignaal. Er zijn sinds kort ook rookmelders te koop waarvan de batterij tien jaar meegaat. Informeer er naar bij de brandweerkazerne of bouwmarkt bij u in de buurt.

  De beste plek: in de gang of ruimte tussen keuken en woonkamer op elke verdieping in huis altijd aan het plafond en meer dan 50 cm van de zijmuur en hoeken van een vertrek

  Niet: in de keuken of de badkamer in de garage bij een ventilator of ventilatieopening boven de verwarming op tochtige plekken U heeft dan veel kans op vals alarm. Of uw rookmelder gaat kapot doordat er teveel stof in komt.

  Keurmerk: Kies altijd voor een goedgekeurde rookmelder. Bijvoorbeeld een rookmelder voorzien van een logo ‘Politie keurmerk veilig wonen’. Op de website van het Keurmerkinstituut vindt u meer informatie over goedgekeurde rookmelders. Ga naar www.keurmerk.nl en kijk bij: ‘Voor consumenten’ en kies: ‘brandveiligheid’.
 •